Tunne orkesterisi -sarjan kevät 2020

Tunne orkesterisi -sarja jatkaa keväällä Musiikkitalolla ja Tapiolassa Espoon kulttuurikeskuksessa orkesterimusiikin, orkesterimuusikoiden työn ja kaikenlaisen niihin liittyvän parissa. Musiikkitalolla keskitytään oopperaan ja balettiin mm. oopperaorkesterin työn sekä montun ja näyttämön vuorovaikutuksen kautta, Tapiolassa taasen käydään kansanlaulusta sinfoniaan ja kuunnellaan keskeneräisiä ja unohdettuja teoksia.

Musiikkitalolla tavataan ensimmäisen kerran tammikuun 16. päivä oopperamusiikin ja sinfonian sekä niiden säveltämisen erojen ja yhtäläisyyksien parissa, vieraiksi tulee kaksi arvovaltaista sinfonikkoa ja oopperasäveltäjää, Aulis Sallinen ja Sebastian Fagerlund. Ja tästä jatketaan tuttuun tapaan kerran kuussa! Tapiolassa tavataan Sinfoniettan muusikoita ja konserttien kapellimestareita sekä solisteja maaliskuussa ja toukokuussa – maaliskuussa orkesterin lyömäsoittajan Antti Rislakin seuraksi vieraaksi saadaan upeasti tulkitseva ja hienoja levyjä julkaissut sopraano Carolyn Sampson.

 

Tunne orkesterisi Musiikkitalolla keväällä 2020:

Salat julki – oopperaorkesteri!

Ei oopperaa ilman orkesteria – lavan ja montun suhde (kautta aikojen)

 

Kevätkaudella 2020 suosittu yleisöluentosarja Tunne orkesterisi jatkaa Salat julki -teemalla oopperaorkesterin salojen tutkimista: orkesterin syntyjuuret ovat oopperassa, 1600-luvun alkuvuosien uudessa teosmuodossa, ja oopperassa orkesteri myös kehittyi, kunnes itsenäistyi siitä konserttiorkesteriksi 1700-luvun mittaan.

Konserttiorkesterin ja teatteriorkesterin työnkuva on jonkin verran erilainen – lähtien siitä, että oopperassahan muusikot ovat montussa puolittain piilossa! Minkälaista on muusikon työ oopperaorkesterissa, mitä erityispiirteitä ooppera- ja balettimusiikissa on konserttimusiikkiin verrattuna, millaista sitä on säveltää, soittaa, johtaa… Tunne orkesterisi on nyt siis oopperaa ja balettia!

Vieraiksi kutsutaan tuttuun tapaan kapellimestareita, säveltäjiä, soittajia, ohjaajia, koreografeja sekä kouluttajia, ja isäntänä toimii muusikko ja tutkija Ville Komppa.

 

To 16.1. klo 16.30–18 Oopperasäveltäjä vs. sinfonikko
vierailijoina säveltäjät Aulis Sallinen ja Sebastian Fagerlund

To 13.2. klo 16.30–18 Suoraa puhetta montusta

vierailijoina viulisti Maija Linkola ja lyömäsoittaja Heikki Parviainen

To 12.3. klo 16.30–18 Joutsenia, Strausseja ja oopperamusiikin historiaa
vierailijoina kapellimestari Dalia Stasevska ja laulutaiteilija, professori Petteri Salomaa

To 9.4. klo 16.30–18 Oratoriota ja teatteria: Kaija Saariahon La Passion de Simone PERUTTU
vierailijoina säveltäjä Kaija Saariaho ja ohjaaja Aleksi Barrière

To 14.5. klo 16.30–18 Oopperaprojektien kirjoa ympäri valtakuntaa (linnoissa, kirkoissa, taivasalla, konserttisaleissa) PERUTTU
vierailijoina laulutaiteilija Niina Keitel ja klarinetisti Patrik Stenström

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

 

Tunne orkesterisi Tapiolassa keväällä 2020:

Kansanlaulusta sinfoniaan ja keskeneräiset sekä unohdetut teokset

 

Tunne orkesterisi -luentosarja on jatkunut Helsingissä jo kahdeksan vuotta, ja nyt syyskaudella se laajeni Espooseen, Tapiola Sinfoniettan siipien suojaan. Espoossa luentojen teemat sivuavat seuraavana päivänä järjestettävää konserttia. Luennot pidetään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa keskiviikkoisin kello 16.30–18, kaksi kertaa kevätkaudella. VAPAA PÄÄSY.

Ke 4.3. klo 16.30–18 Kansanlaulusta sinfoniaan
vierailijoina sopraano Carolyn Sampson ja lyömäsoittaja Antti Rislakki

Ke 13.5. klo 16.30–18 Keskeneräiset ja unohdetut teokset AIHE MUUTTUNUT, LISÄTIETOJA TULOSSA!
vierailijoina toimittaja, musiikkikirjoittaja sekä tietokirjailija Kimmo Korhonen ja konserttimestari Janne Nisonen

 

Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille. Musiikkitalolla sarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa, Espoon Kulttuurikeskuksessa osa Tapiola Sinfoniettan yleisötyötä, ja sitä isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja: tunneorkesterisi.com
Tiedustelut: mari.karjalainen@uniarts.fi, puh. 050 384 3452
Oikeudet muutoksiin pidätetään.

2 vastausta artikkeliin “Tunne orkesterisi -sarjan kevät 2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s