Tunne orkesterisi 18.5.2023: Kapellimestarikoulutuksen uusimmat tuulet

Kapellimestarikoulutus on yksi Sibelius-Akatemian orkesteritoiminnan yli satavuotisen historian suurimpia menestyksiä. Vuonna 2020 orkesterinjohdon professorina aloittanut Sakari Oramo jatkaa kunniakasta perinnettä Okko Kamun, Jorma Panulan, Eri Klasin, Leif Segerstamin ja Atso Almilan jalanjäljissä. Mitä kapellimestarikoulutukselle kuuluu tällä hetkellä, ja mihin suuntaan professori Oramo sekä nuoret kapellimestariopiskelijat Erle Kont ja Elisar Riddelin näkevät koulutuksen kehittyvän tulevaisuudessa?

1970-luvulla perustetun orkesterinjohdon professuurin ensimmäinen vakinainen haltija, Jorma Panula loi puitteet nykyiselle koulutukselle, jonka keskiössä ovat kapuorkesteri – kapellimestarikoulutuksen instrumentti – sekä johtamisen videointi ja jokaista orkesterin kanssa tehtyä johtamisharjoitusta seuraavat palautetilaisuudet. Panula myös painotti kokelaiden omaa kokemusta orkesterisoitosta, ja kapuluokalle onkin siirrytty usein orkesterikoulutuksen puolelta: nykyisen orkesterinjohdon ja musiikinjohtamisen professorin, Sakari Oramon lisäksi mm. Mikko Franck, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Santtu-Matias Rouvali, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Dalia Stasevska, John Storgårds ja Osmo Vänskä ovat kaikki aikoinaan soittaneet myös Sibelius-Akatemian orkestereissa.

Tunne orkesterisi -sarja sukeltaa nyt kapellimestarikoulutuksen nykyhetkeen ja pohti tulevaa: kuinka puhaltavat kapuluokan uusimmat tuulet? Saamme professori Oramon seuraksi kaksi nuorta kapellimestariopiskelijaa, Erle Kontin ja Elisar Riddelinin, jotka myös esiintyvät orkesterin edessä tämän keskiviikon Helsingin kaupunginorkesterin Kapuluokka-konsertissa. Tervetuloa kuuntelemaan heidän mietteitään ja osallistumaan keskusteluun Musiikkitalon harjoitussali Paavoon torstaina 18.5. klo 16.30–18! Keskustelua isännöi jälleen tuttuun tapaan Ville Komppa ja tilaisuus on maksuton.

Voit lukea lisää Sibelius-Akatemian orkesteritoiminnan historiasta Tunne orkesterisi -sivuilta Tuula Kotilaisen artikkelista Heitä kelpaa kuunnella! Ylen sivuilta voit lukea puolestaan Sakari Oramon kotiinpalusta kapellimestarien kouluttajaksi, ja YouTubesta löytyvästä dokumenttisarjassa Polte voit kuulla Elisar Riddelinin, tuolloin vielä orkesterikoulutuksen opiskelijan, mietteitä orkesterimusiikin ja -koulutuksen tulevaisuudesta.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Tervetuloa orkesterimatkalle!

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s