Tunne orkesterisi 20.4.2023: Merkitysten muuttuminen – lajit, termit ja metaforat

Tunne orkesterisi -sarjan muutosten ja muuntumisten vuosi sukeltaa syvemmälle merkitysten merkilliseen maailmaan. Musiikin sisäiset viestit – onko niitä ja millaisia ne ovat? Miten musiikin merkitykset ja musiikista puhuminen ovat muuttuneet eri aikoina, ja miten ne vaikuttavat musiikin vastaanottamiseen? Musiikkitieteen emeritusprofessori Eero Tarasti sekä Jyväskylän yliopiston emeritarehtori, puheviestinnän professori Aino Sallinen johdattelevat meidät lajien, termien ja metaforien pariin – tällä kertaa emäntänä sarjassa vierailevan toimittaja Eva Tigerstedtin kanssa.

Suomen ensimmäinen puheviestinnän professori, Jyväskylän yliopiston rehtorina vuodet 1992–2012 toiminut Aino Sallinen on tehnyt pitkän kansainvälisen uran kielen ja viestinnän parissa. Sallisen yhteiskunnallisten virtausten ja arvojen sekä organisaatioiden ja median retoriikan syvä asiantuntemus käy Tunne orkesterisi -keskustelussa dialogiin musiikin ilmiöiden, merkitysten ja niiden sanallistamisen kanssa.

Helsingin yliopiston musiikkitieteen emeritusprofessori Eero Tarasti tunnetaan erityisesti semiootikkona – merkkien ja merkitysten johtavana tutkijana maailmalla. Tarasti on myös pianisti ja pidetty luennoitsija, ja luvassa onkin erityisen kiinnostava iltapäivä. Tällä kertaa Tunne orkesterisi -tilaisuus saa lisäksi vierailevan emännän, kun keskustelua vetämään saapuu musiikkitoimittaja Eva Tigerstedt.

Miten vastaanotamme musiikkia, ja mikä on merkitys on muistilla, kulttuurilla ja teknologialla? Miten puhumme ja kirjoitamme musiikista, ja ovatko käyttämämme sanat saaneet uusia merkityksiä? Entä ovatko itse musiikin muodot, lajit, karaktäärit tai eleet saaneet uudenlaisia merkityksiä verrattuna aikaisempaan? Mitä tarkoitetaan absoluuttisella musiikilla – ja onko sellaista ylipäätään olemassa? Ja lopulta, mikä on orkesteri-instituution merkitys tänä päivänä, ja kuinka se kommunikoi ympäristönsä kanssa?

Keskustelu siis jatkuu osin samojen aihepiirien parissa, joista keskustelimme jo viime kerralla teemalla ”Tunteen, aistit ja kehollisuus”. Tuolloin vieraina olivat Musica nova -festivaalin taiteellinen johtaja, sopraano Tuuli Lindebergin sekä säveltäjät Cecilia Damström sekä Lauri Supponen. Tuo keskustelu myös suoratoistettiin ja on katsottavissa sarjan YouTube-kanavalla. (Suora osoite videoon on https://www.youtube.com/live/gPQawGlJof0?feature=share&t=758.)

Tervetuloa mukaan keskustelemaan Musiikkitalon Paavo-harjoitussaliin torstaina 20.4. klo 16.30–18. Tilaisuus on maksuton.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa, ja sarjan isäntä toimii muusikko, toimittaja ja musiikinteorian lehtori Ville Komppa. Tietoa sarjan tilaisuuksista löytyy parhaiten sarjan omilta nettisivuilta tunneorkesterisi.com.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Tervetuloa musiikkimatkalle Tunne orkesterisi -sarjaan!

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s