Tunne orkesterisi 2.2.2023: Luovat kameleontit

Säveltäjä-muusikot Sanna Salmenkallio ja Lauri Porra liikkuvat musiikinlajien, tekemisen, luomisen ja esittämisen välisessä maastossa, erilaisissa projekteissa, erilaisten muusikoiden ja tekijöiden kanssa. He ovat kummatkin esiintyviä muusikoita, mutta ennen kaikkea he ovat säveltäjiä – ja nimenomaan freelancereita, itsensätyöllistäjiä. Millaista luovan kameleontin työ on – ja kuinka suuri osa säveltäjän työstä lopulta tapahtuukaan työhuoneella säveltäen?

Lauri Porra on Stratovariuksen, vuosikymmeniä maailmaa kiertäneen power metal -yhtyeen basisti, säveltäjä, joka on tehnyt musiikkia näytelmiin, balettiin, elokuviin ja sinfoniaorkesterille, ja hän toimii tällä hetkellä myös Vantaan viihdeorkesterin taiteellisena johtajana. Porran teoksista huomattavimpiin kuuluu 50-minuuttinen Ajan ja aineen messu Paula Vesalan kirjoittamiin teksteihin sinfoniaorkesterille, kuorolle, elektroniikalle ja kahdelle solistille. Se soi Vantaan viihdeorkesterin esittämänä Musiikkitalossa tänä lauantaina solisteinaan Esko Valtaoja sekä Ringa Manner.

Sanna Salmenkallion ansiot näyttämö- ja elokuvasäveltäjänä ovat huomattavat: hän on tehnyt musiikkia hyvinkin kolmeenkymmeneen elokuvaan – viimeisimpänä Virpi Suutarin hienoon Aalto-dokumenttielokuvaan – sekä vielä useampaan näyttämöteokseen, esimerkkinä Kaupunginteatterissa tänä talvena pyörivä Fanny ja Alexander. Salmenkallio on myös klassisesti koulutettu viulisti, joka on sittemmin esiintynyt runsaasti paitsi teatteri- ja tanssiesityksissä, myös tehnyt yhteistyötä eri kulttureista tulevien muusikoiden kanssa.

Tunne orkesterisi -sarja jatkaa kauden 2022–23 teemaansa, orkesterityön ja orkesterimusiikin metamorfoosien, muutosten ja muuntumisen parissa keskittyen nyt luovan työn arkeen, haasteisiin ja juhlan hetkiin. Vieraiksi saapuvat taiteilijat ovat työllistäneet pääasiassa itse itsensä, ideoitaan ja konseptejaan kehitellen, läpi puskien, suunnitellen, organisoiden ja usein paljolti myös itse tuottaen. Nyt heidän kalenterinsa ovat täysi vuosiksi eteenpäin. Millaista heidän arkensa on – ja mitä he ajattelevat säveltämisestä, musiikista ja erilaisista projekteista, jossa ovat olleet mukana?

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan Tunne orkesterisi -sarjaan Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 2.2. klo 16.30–18! Isäntänä toimii tuttuun tapaan muusikko ja lehtori Ville Komppa ja tilaisuus on maksuton.

Tunne orkesterisi -sarjasta sekä kevään 2023 muusta ohjelmasta voit lukea lisää täällä. Voit lukea myös tuoreet haastattelut tämänkertaisista vieraista: Sanna Salmenkalliosta Suomen Kuvalehdessä, ja Lauri Porrasta Apu-lehdessä.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Tervetuloa orkesterimatkalle!

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 2.2.2023: Luovat kameleontit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s