Tunne orkesterisi 3.11.2022: Kameleontit

Orkesterin pultissa päivällä, solistina illalla – ja seuraavana päivänä kapellimestarina. Sitten sävellystyöhön parin juontokeikan lomassa. Ihan tällaisia työrutiineja tuskin monella on, mutta Tunne orkesterisi -sarjan marraskuun vierailijat pääsevät lähelle! Sellisti-kapellimestari Tomas Djupsjöbacka on paitsi Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Lapin kamariorkesterin päävierailija, myös Meta4-jousikvartetin ja Euroopan kamariorkesterin jäsen, ja pianisti-kapellimestari-säveltäjä Jukka Nykäselle ovat juontokeikatkin hyvin tuttuja.

Kun klassisen musiikin tutuinta ohjelmistoa sävellettiin sata tai kaksisataa vuotta sitten, jokainen säveltäjä oli myös muusikko, ja muusikoista jokainen ainakin jollain tasolla ymmärsi säveltämisen päälle. Kapellimestariksi asti harvoin eteni, ellei säveltänyt ja musisoinut poikkeuksellisen hyvin – vaikka hyvistä suhteista ja business-vaistostakin oli hyötyä.

Kun romantiikan hengessä sitten korostettiin yksilöllisyyttä, ja luovasta säveltäjänerosta ja hänen teoksistaan tuli palvonnan kohteita, luovan ja esittävän säveltaiteilijan roolit alkoivat erkaantua toisistaan. Teoksen tulkinnasta tuli musiikkiesityksissä ensiarvoista, ja orkestereissa rivimuusikot alistettiin kapellimestarin autoritäärisen pinnan seuraajiksi. 1900-luvulle tultaessa muusikon, kapellimestarin ja säveltäjän roolien välille oli revennyt kuilu, jota vain harvat ylittivät.

Meidän ajassamme monipuolisuudella on jälleen kysyntää. Odotukset siitä, kuka voi säveltää musiikkia tai johtaa esityksiä, muuttuvat, ja orkestereiden johtamismallien kirjo monipuolistuu. Yhä useammin orkesteria johtaa joku, joka on tullut yleisölle tunnetuksi solistina – tai kapellimestarina – ja heistäkin moni nykyisin säveltää. Mutta miten kameleontti ehtii tehdä tätä kaikkea, miten hän päivänsä järjestää? Ja miltä tuntuu vaihtaa roolista toiseen, käykö se käden käänteessä, vai joutuuko keskittyminen koetukselle? Mitä kaikkea monipuolisuuden taustalta löytyy?

Muun muassa näistä aiheista keskustelemme Jukka Nykäsen ja Tomas Djuspjöbackan kanssa Tunne orkesterisi -sarjassa Musiikkitalon Paavo-salissa 3.11. klo 16.30–18.00. Isäntänä toimii tuttuun tapaan Ville Komppa. Tilaisuus on maksuton ja pääsyliputon!

Conrad Gessner (1563)
Conrad Gessnerin opuksesta Thierbuch das is ein kurtze b[e]schreybung aller vierfüssigen thiern so/ auff der erdē und in wasseren wonend/ sampt irer waren conterfactur (1563). Lähde: Wikimedia commons

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Tervetuloa orkesterimatkalle!

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 3.11.2022: Kameleontit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s