Tunne orkesterisi 8.9.2022: Metamorfooseja!

Tunne orkesterisi -sarjan syksyn aloituksessa sukelletaan tämän kauden aiheeseen, muusikon työhön, ja siinä tapahtuviin muutoksiin sekä muuntumisiin kapellimestari-säveltäjä Satu Simolan ja Radion sinfoniaorkesterin lyömäsoittajan Jerry Piipposen tahdittamana. Keskustelemme yhtäältä muusikoksi tulemisen polusta ja sen käänteistä, joiden kautta ammattilaiseksi tullaan, toisaalta soittamisen aikana tehtävistä päätöksistä ja niihin liittyvästä kommunikaatiosta. Ja lopulta kuulemme myös säveltäjän näkökulmaa – mitä tapahtuu, kun nuottikuva muuttuu musiikiksi?

Lyömäsoittajat ovat orkesterin monitoimijoita, joiden työ vasta vaatiikiin muuntumista: yhdellä hetkellä soittimena on perinteinen pikkurumpu, toisena kumiankka. Jerry Piipponen kertoo meille, kuinka erilaisia sointeja tutuistakin soittimista saa vaihtamalla kapulaa tai vaihtamalla mihin kohtaa soitinta lyödään – tai hangataan, naputellaan tai puristetaan. Puhumme siitä, millaisia päätöksiä kapellimestarilta odotetaan käytettävien soitinten suhteen – ja mitkä päätökset tehdään sektiossa soittajien kesken. Ja keskustelua syntyy myös siitä, kuinka erilaista musiikin tekeminen on eri säveltäjien parissa, ja kuinka jotkut säveltäjät ovat kiinnostavampia tietylle soitinryhmälle tai yksittäiselle soittajalle, toiset taas toisille.

Henkilökohtainen kuuntelukokemus on meille kaikkein tärkein asia musiikissa. Mitä se tarkoittaa muusikolle – ja miten se muuttuu, kasvaa, kohdistuu tai suuntautuu kokemusten karttuessa? Tutustumme otteisiin RSO:n ja Helsingin kaupunginorkesterin syksyn ohjelmistosta myös tästä näkökulmasta, säveltäjä-kapellimestari Satu Simolan johdolla. Isäntänä toimii tuttuun tapaan Ville Komppa – tervetuloa mukaan keskusteluun!

Tilaisuus on maksuton, ilmaislippuja on saatavilla Musiikkitalon lipunmyynnistä maanantaista 16.5. klo 9 lähtien. Liput voi lunastaa palvelumaksua (1,5 €) vastaan myös Ticketmasterin verkkokaupasta. Verkossa lippuja on rajattu max. 2 lippua / asiakas, Musiikkitalon lipunmyyntipisteestä noudettuna ei lippurajoitusta ole.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

http://tunneorkesterisi.com

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 8.9.2022: Metamorfooseja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s