Tunne orkesterisi 14.4.2022: Monenlaisia orkestereita

Orkesterit, orkesterimusiikki, muusikon työ ja kaikenlainen näihin liittyvä on Tunne orkesterisi -sarjan peruskauraa, myös sinfoniaorkesteriperinnettä laajemmin: Sarjan kapellimestarikevään valokeilassa on monenlaisia orkestereita – ja monenlaisia orkesterinjohtajia! Vieraina loistavat tällä kertaa pitkän linjan kippari ja viihdeorkesteriperinteen kunniakas jatkaja, Riku Niemi Orchestran nokkamies Riku Niemi, sekä hänen keskustelukumppanikseen saapuva, monessa musiikinlajissa viihtyvä viulisti Pasi Eerikäinen.

Vuonna 2005 perustetun Riku Niemi Orchestran 25-henkisessä kokoonpanossa yhdistyvät big band ja jousisoitinryhmä. Kapellimestari, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Riku Niemi pitää kokoonpanoineen ison viihde- ja rytmimusiikkikokoonpanon lippua korkealla aikana, jolloin viihdeorkesterit ympäri Eurooppaa ovat hankaluuksissa joutuessaan taiteilemaan julkisen rahoituksen ja kaupallisuuden välimaastossa.

Minkälaista ison rytmimusiikkikokoonpanon johtaminen on – ja miten se eroaa sinfoniaorkesterin johtamisesta? Mikä johtajan rooli on erilaisten musiikinlajien parissa, ja miten tuo rooli ilmenee harjoituksissa, konserteissa – ja julkisuuskuvassa? Ja mitä se ”rytmimusiikki” edes on, eikö ”rytmi” ole tärkeä tekijä kaikessa musiikissa?

Viihde- ja rytmimusiikin ja taidemusiikin välillä nähdään mielellään raja-aitoja, mutta lajit ovat aina sekoittuneet orkesterimusiikin historiassa. Tietyt lajit, kuten teatterimusiikki – erityisesti operetit, musikaalit ja elokuvamusiikki, elävät jo luonnostaan lajien välillä. Kuitenkin myös ”vakavan” ja ”kevyen” musiikin välillä vaikutteet virtaavat vapaasti, on sitten kyse klassisesta musiikista tai modernista jazzista. Sinfoniaorkestereiden riveistäkin on aina löytynyt muusikoita, jotka kykenevät liikkumaan musiikinlajista toiseen, kuten toinen vieraamme, Pasi Eerikäinen. Radion sinfoniaorkesterin viulistia työllistävät myös Riku Niemi Orchestra, Vesterinen yhtyeineen, oma Jousikaiku-kvartetti sekä monet muut vapaan kentän toimijat.

Riku Niemi Orchestra konsertoi Musiikkitalolla huhtikuussa, kun suomalaisen tangon elävät legendat Eino Grön ja Markus Allan nousevat samalle lavalle yhdessä RNO:n suuren tango-orkesterin kanssa Musiikkitalon konserttisalissa torstaina 28.4. klo 19. Tunne orkesterisi -yleisöllä on halutessaan ainutlaatuinen tilaisuus nauttia monipuolisesta kattauksesta orkesterimusiikkia jo tätä ennen, kun UMO Jazz Orchestra konsertoi Kadi Vijan ja Kasperi Sarikosken kanssa Musiikkitalolla Ed Partykan johdolla kiirastorstaina 14.4. juuri ennen Tunne orkesterisi -tilaisuutta klo 13 tutussa Paavo-salissa!

Riku Niemi, Pasi Eerikäinen ja Tunne orkesterisi -sarjan isäntä Ville Komppa keskustelevat monenlaisista orkestereista ja monenlaisesta johtamisesta Musiikkitalon Paavo-salissa kiirastorstaina 14.4. klo 16.30–18.00. Luvassa on jälleen tuttuun tapaan myös musiikkinäytteitä ja kuvaa!

Tilaisuus on maksuton, ilmaisliput saatavilla Musiikkitalon lipunmyynnistä maanantaista 11.4. klo 9 lähtien. Liput voi lunastaa palvelumaksua (1,5 €) vastaan myös Ticketmasterin verkkokaupasta. Verkossa lippuja on rajattu max. 2 lippua / asiakas, Musiikkitalon lipunmyyntipisteestä noudettuna ei lippurajoitusta ole.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa. 

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja: 

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

http://tunneorkesterisi.com

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 14.4.2022: Monenlaisia orkestereita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s