Tunne orkesterisi 25.3.2021: Suoltako vain?

Miksi ”vanhaa musiikkia” soitetaan vanhoilla soittimilla – ja mitä se vanha musiikki edes on? Eikö kaikki klassinen musiikki ole vanhaa – jos sen vastakohdaksi otetaan uusi musiikki? Millä tavoin vanhat soittimet eroavat uusista ja miksi ne kuulostavat erilaisilta? Entä toimivatko vanhan musiikin yhtyeet samalla tavoin kuin tavalliset, nykysoittimilla soittavat sinfoniaorkesterit – millaista on vanhan musiikin ammattilaisen työ?

Vanhan musiikin liikkeeksi kutsuttu vanhojen soitinten ja soittotapojen elvyttäminen on muuttanut käsitystämme 1900-lukua ennen sävelletystä klassisesta musiikista. Alun perin ”vanhan musiikin” liike toimi erityisesti 1700-luvun alkupuolen ja sitä varhaisemman musiikin parissa, ja vieläkin vanhan musiikin yhtyeet usein kutsuvat itseään ”barokkiorkestereiksi”. Soitinten, tyylien ja soittotapojen kirjo on kuitenkin tuota määritelmää rönsyilevämpi ja nykyisin vanhan musiikin taitajia löytyy niin keskiaikaisen, renessanssi- ja barokkimusiikin kuin romantiikan ja modernismienkin parista – ja kaikkialta siltä väliltä.

Tunne orkesterisi saa maaliskuussa vieraikseen Helsingin barokkiorkesterissa sekä monissa muissa kokoonpanoissa vaikuttavat viulisti Anni Elosen sekä oboisti Piia Maunulan. He kertovat soittimistaan, työstään, opinnoistaan ja siitä kuinka pandemia on kohdellut vapaan kentän toimijoita. Luvassa on jälleen keskustelua, musiikkia ja soivia näytteitä tutussa Tunne orkesterisi -hengessä Ville Kompan isännöimänä.

Tilaisuus pidetään ilman yleisöä Musiikkitalon Paavo-salissa torstaina 25.3. klo 16.30–18.00, ja sitä voi seurata ilmaiseksi Musiikkitalon Tunne orkesterisi -YouTube-kanavalla livenä sekä jälkikäteen taltiointina nettiosoitteessa https://youtu.be/Zil3ekAivBk.

Musiikkitalolla kaudella 2020–21 järjestettävät tilaisuudet striimataan Musiikkitalon Tunne orkesterisi -YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCFTcT44QaKzhIr1iYhkVQKA

Tapiola Sinfoniettan Tunne orkesterisi -striimit löytyvät puolestaan Sinfoniettan YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/user/TapiolaSinfonietta/search?query=tunne+orkesterisi

Ajantasaiset tiedot Tunne orkesterisi -sarjan keväästä 2021 löytyy täältä, Tunne orkesterisi -sarjan nettisivuilta.

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452

Tapiola Sinfonietta
Helena Ruhkala
puh. 040 514 0358
https://www.tapiolasinfonietta.fi/osallistu/tunne-orkesterisi-luentosarja/

http://tunneorkesterisi.com

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s