Tunne orkesterisi 9.5.2019: Orkesterin taivaallisimmat ja muut orkesteritaiteen uudistukset

Sinfoniaorkesterin sointi voi kohottaa kuulijansa sadun siiville, nostaa mielen taivaallisiin korkeuksiin ja luoda salaperäisiä kertomuksia, jotka vievät arkikokemuksen tuolle puolen. Orkesteri vakiintui muilta osiltaan nykyisen kaltaiseksi jo 1800-luvun alkupuolella, mutta lyömäsoitinten lisäksi siihen on viimeisen kahdensadan vuoden aikana tullut kaksi niin säveltäjille kuin yleisölle rakasta soitinta: harppu ja celesta. Siinä missä harppu on antiikin aikaakin muinaisempi mutta nykymuodossaan verraten nuori soitin, celesta (tai celeste eli ranskaksi taivaallinen) on todellinen teollisen ajan keksintö: pienen pystypianon näköinen, eräänlainen koskettimistolla soitettava pehmeä-ääninen kellopeli.

Tervetuloa kuulemaan orkesteritaiteen uudistajista Tunne orkesterisi -sarjaan torstaina 9.5. klo 16.30–18. Paikkana on tuttuun tapaan Musiikkitalon Paavo-sali, ja vieraina kaksi hienoa orkesterimuusikkoa, Helsingin kaupunginorkesterin harpistina vuodesta 1991 toiminut Minnaleena Jankko sekä Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja, Avanti!-kamariorkesterin perustajajäsen ja Suomen ainoa virassa toimiva orkesteripianisti Jouko Laivuori.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja isäntänä tuttuun tapaan muusikko ja tutkija Ville Komppa.

Toukokuussa julkistetaan myös Tunne orkesterisi -sarjan laajentuminen länteen Tapiola Sinfoniettan siipien suojiin. Lue täältä, kuinka Tapiola Sinfoniettasta tuli osa Tunne orkesterisi -perhettä!

Lisätietoja Tunne orkesterisi -sarjan kevään muusta ohjelmasta löytyy täältä.

Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille. Sarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa ja sitä isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

Tiedustelut: mari.karjalainen@uniarts.fi puh. 050 384 3452.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 9.5.2019: Orkesterin taivaallisimmat ja muut orkesteritaiteen uudistukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s