Tunne orkesterisi 14.3.2019: Orkesterin yhteisöllisimmät ja solistisimmat

Sinfoniaorkesteri on yllättävän yhtenäinen ja yhteisöllinen ollakseen niinkin monien äänien ja sävyjen ryhmittymä. Parhaimmillaan orkesteri voi yhdessä hetkessä soida kuin yksi suuri soitin, ja toisessa hetkessä estradi onkin yksittäisten soittajien, orkesterin riveistä nousevien solistien. Solisti voi olla myös orkesterin edessä, kuten konsertoissa, mutta konsertoimista on myös se musiikillinen kilvoittelu, jota orkesterin yksittäiset stemmat eli soittimet ja soitinryhmät käyvät keskenään.

Tunne orkesterisi tarkastelee sinfoniaorkesterin yhteisöllisyyttä ja yhteisöstä nousevaa solistisuutta rinnan torstaina 14.3. klo 16.30–18.00 tutussa paikassa, Musiikkitalon harjoitussali Paavossa. Yleisö nousee jälleen orkesterin lehtereille kuuntelemaan ja osallistumaan, ja kapellimestarin ja solistien paikalle, amfiteatterimaisen tilan keskelle saapuvat vieraiksi pianisti Joonas Ahonen sekä käyrätorvisti Ville Hiilivirta. Keskustelun ohjailijana ja luennon isäntänä toimii tuttuun tapaan muusikko ja tutkija Ville Komppa.

Yhdessä maailman maineikkaimmista uudenmusiikin yhtyeistä, Wienin Klangforumissa pianistina toimiva Joonas Ahonen palaa Helsinkiin konsertoimaan yhdessä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, jonka riveissä Ville Hiilivirta toimii käyrätorvien äänenjohtajana – usein myös solistin tehtävissä.

Miten orkesterin yhteisöllisyys on historian saatossa rakentunut, minkälaisia vaatimuksia solistintehtävät tuovat mukanaan orkesterin riveissä tai sen edessä esiintyvälle solistille, ja millaista on toimia kokoonpanossa, jonka kaikki jäsenet ovat solisteja – muun muassa näistä kysymyksistä keskustellaan ensi torstaina. Tervetuloa jälleen mukaan kuulemaan, näkemään, kokemaan ja keskustelemaan Tunne orkesterisi -sarjaan!

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Lisätietoja Tunne orkesterisi -sarjan kevään muusta ohjelmasta löytyy täältä.

Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille. Sarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa ja sitä isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

Tiedustelut: mari.karjalainen@uniarts.fi puh. 050 384 3452.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s