Tunne orkesterisi 14.2.2019: Orkesterin hiljaisimmat ja äänekkäimmät

Sinfoniaorkesteria voi ajatella yhtenä isona soittimena, jonka sointimahdollisuudet ovat loputtomat. Eri soittimille ominaisten sointivärien (ransk. timbre), ylä- ja alarekisterien, artikulaatiotapojen ja soittotapojen lisäksi äänenvoimakkuus eli dynamiikka vaikuttaa suuresti orkesterin sointiin eli klangiin. Orkesteri voi soida yhdessä hiljaa tai kovaa, ja myös yksittäiset soittajat voivat soittaa hiljaa tai kovaa – tai mitä tahansa siltä väliltä. Dynamiikka – on sitten kyse koko orkesterin yhteisestä äänenvoimakkuudesta tai yksittäisten soittajien soiton voimakkuudesta ja näiden suhteesta toisiinsa eli balanssista – on yksi taiteenteon tärkeimmistä lajeista sinfoniaorkesterissa.

Dynamiikkaan ja balanssiin sekä niiden ääripäihin paneudutaan tämän viikon Tunne orkesterisi -luennolla, torstaina 14.2. klo 16.30–18 Musiikkitalon orkesterien harjoitussalissa Paavossa. Vieraina on kaksi Radion sinfoniaorkesterin viimeaikaisinta uutta soittajaa, toinen soolohuilisti Kaisa Kortelainen sekä lyömäsoitinten varaäänenjohtaja Jerry Piipponen. Heidän kanssaan asiaa on pohtimassa tuttuun tapaan muusikko ja tutkija Ville Komppa.

Keskustelemme soittamisesta, soittimista, teoksista, kuulonhuollosta ja luvassa on myös soitinesittelyä sekä eläviä esimerkkejä. Tervetuloa jälleen mukaan kuulemaan, näkemään, kokemaan ja keskustelemaan Tunne orkesterisi -sarjaan!

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Lisätietoja Tunne orkesterisi -sarjan kevään muusta ohjelmasta löytyy täältä.

Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille. Sarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa ja sitä isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

Tiedustelut: mari.karjalainen@uniarts.fi puh. 050 384 3452.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s