Tunne orkesterisi 16.11.2017: Klassismi – kotimusisointia ja sinfoniaa

Sinfoniaorkesterin kannalta 1700-luku ja klassismi ovat käännekohtia: maallistunut ajanhenki, ajanvietteeksi sekä aristokratian että vaurastuvan keskiluokan keskuudessa noussut musisointi ja teatteri- sekä konserttikulttuuri, musiikin uusklassisen selväpiirteinen muotokieli, galantti puhuttelevuus, viehkeys, melodisuus sekä orkesterisoitinten kehitys muokkasivat orkesteria ja sen ohjelmistoa nykyiseen suuntaansa. Täysklassinen orkesteri, jollaiselle Mozart ja Haydn sävelsivät, muodostui yhtenäiseksi, hyvin ja tasapainoisesti sekä värikkäästi soivaksi instrumentiksi. Muusikot, kapellimestarit ja säveltäjät – usein samassa persoonassa – hyötyivät musiikin – laulun, tanssin ja soiton – keskeisyydestä niin hovielämässä kuin kaupunkilaistenkin keskuudessa.

Tunne orkesterisi -sarjassa on vuorossa sukellus klassismin henkeen ja eetokseen, soitinten ja kotimusisoinnin, orkestereiden ja konserttien kehittyvälle 1700-luvulle, viehkosta galantista, tunteikkaasta empfindsamkeitista myrskyisään Sturm und Drangiin ja täysklassismin – tai kuten usein hieman erheellisesti sanotaan – wieniläisklassismin synteesiin. Asiantuntijana on huilisti, professori Mikael Helasvuo ja luennon isäntänä toimii tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

Tervetuloa Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 16.11.2017 klo 16.30–18.00!

Lue lisää:

Klassismi – johdatus aikakauteen

Klassismi – heijastuksia historiasta

Klassismi aikajanalla

Kannattaa myös huomata, että Musiikkitalon orkestereiden ohjelmistosta voi löytää klassismin musiikkia:

Radion sinfoniaorkesteri esittää Beethovenin ja Mozartin musiikkia 15.11.2017 sekä järjestää Beethoven-festivaalin 10.–25.1.2018, jossa on luvassa muun muassa Fidelio-oopperan sekä sinfonioiden esityksiä, sekä harvinaisempia aikalaisten, Krausin ja Dussekin orkesteriteoksia Suomalaisen barokkiorkesterin esityksinä.

Helsingin kaupunginorkesterin ohjelmistossa on myös paljon Beethovenia, muun muassa 15.12. (Sinfonia nro 8), 20.–21.12. (Sinfonia nro 9), 9.3.2018 (Pianokonsertto nro 3) ja 25.–26.4. (aarioita sekä Sinfonia nro 3); 9.2.2018 HKO esittää Musiikkitalon kuoron kanssa W.A. Mozartin Messun c-molli.

Maaliskuussa Musiikkitalossa on luvassa varsinainen herkkupala, kun Helsingin barokkiorkesteri esittää yhdessä Helsingin kamarikuoron ja nimekkäiden solistien kanssa suosituimpiin wieniläi säveltäjiin lukeutuvan Leopold Koželuchin ainoan oopperan Gustav Vasa (3., 6. ja 10.3.2018).


Musiikkitalon ja Taideyliopiston avoimen kampuksen yhteinen luentosarja Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa.

Luennot pidetään Musiikkitalon orkestereiden harjoitussali Paavossa.

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s