Tunne orkesterisi 15.10.2015: Suuret Sibelius-tulkit

Jean Sibeliuksen musiikki on saanut osakseen hyviä ja huonoja tulkintoja, oikein- ja väärinkäsityksiä siinä missä mikä tahansa muukin. Jotain erityistä Sibeliuksen musiikissa silti on, jotain sellaista omaleimaista sävelittelyä, jota ehkä jotkut taiteilijat ovat ajan saatossa ymmärtäneet paremmin, jotkut huonommin.

Suomalaisen Sibelius-soiton tradition on jopa väitetty–luultavasti perustellustikin–lähteneen hänen aikansa Helsingin filharmonisen orkesterin teknisistä rajoitteista. Ehkäpä nykyisen suomalaisen Sibelius-tulkinnan esikuvana kannattaa sittenkin pitää Paavo Berglundia, jonka oppipojaksi moni nuorempi kapellimestari nykyisin ilmoittautuu, jopa varsin alleviivatusti, kuten vaikkapa Sir Simon Rattle Vesa Sirénin haastattelussa.

Paavo Berglund. Kuva: Stefan Bremer.
Paavo Berglund. Kuva: Stefan Bremer.

Historia tuntee kuitenkin useita Sibelius-tulkkeja Robert Kajanuksen ja Paavo Berglundin välissä; Sibeliuksen puolia piti hänen aktiiviaikanaan jo Felix Weingartner, joka esitytti hänen ensimmäisiä sinfonioitaan Berliinin ja Wienin filharmonikkojen johdossa–samoin kuin vaikkapa Serge Koussevitzky Yhdysvalloissa tai miksei Arturo Toscaninikin. Myöhemminhän Sibeliusta pitivät Wienissä esillä niin Leonard Bernstein kuin Lorin Maazelkin. Angloamerikkalaisessa maailmassa Sibeliuksella oli varmempi jalansija.

Useat suuret solistit tekivät uraa myös Sibeliuksen parissa. Jascha Heifetz nosti Viulukonserton lopullisesti viulistien tietoisuuteen ja moni nuorempi soittaja–vaikkapa Leonidas Kavakos tai Lisa Batiashvili–onkin ollut sen parissa ilmiömäinen. Pianisteista Sibelius-tulkiksi ryhtyi myös Glenn Gould, ja laulumusiikin puolella ei voi unohtaa Kirsten Flagstadia tai Jussi Björlingiä, nuoremmista tietenkään myös Anne Sofie von Otteria.

Entä suomalaisista? Listojen tulee tietenkin aina olla kattavia, mutta kyllä kapellimestareista nousee silti pari ylitse muiden. Maininnan tietenkin ansaitsevat Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo, ja viime aikoina Hannu Lintu on tehnyt Sibeliuksen parissa todella vaikuttavaa ja persoonallista jälkeä.

Tunne orkesterisi paneutuu suuriin Sibelius-tulkkeihin professori Veijo Murtomäen johdolla ja soolo-oboisti Päivi Kärkkään komppaamana. Päivi Kärkäs kertoo kokemuksiaan muun muassa Sibeliuksen teosten työstämisestä Paavo Berglundin johdolla. Luvassa on jälleen musiikkiesimerkkejä sekä mahdollisuus myös kysymyksiin ja keskusteluun vieraiden kanssa, Ville Kompan tuttuun tapaan isännöidessä.

Tervetuloa Musiikkitalon osuvasti nimettyyn Paavo-harjoitussaliin ensi torstaina, 15.10. klo 16.30–18.00. Vapaa pääsy!

Syksyn ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s