Tunne orkesterisi 16.4.2015 Sibeliuksen varjo – pimentävä vai vilvoittava?

Huom! Joistakin ennakkotiedoista poiketen luento alkaa klo 16.30 ja päättyy klo 18.

Jean Sibeliuksen merkitys suomalaisen musiikin – ja ehkäpä ylipäätään kulttuurin ja taiteen – suurmiehenä on kiistaton: hän loi kansainvälistä Suomi-kuvaa 1900-luvulla ehkäpä enemmän kuin kukaan muu yksittäinen henkilö. Maamme rajojen sisällä häntä on pidetty suomalaisen taidemusiikin isänä, ja vaikka isiä ja äitejä todellisuudessa on muitakin, ei asema jonkinlaisena suvunvanhimpana varmaankaan ole liioiteltu.

Suuruus ja erityisesti suurmiesleima ei välttämättä ole aina ongelmaton. 1940-luvulla suomalaisten säveltäjien eturiviin murtautunut Einar Englund (1916–1999) nimesi vuoden 1996 muistelmansa  I skuggan av Sibelius – Sibeliuksen varjossa. Ja vielä puolisentoista kuukautta sitten Suomen tällä hetkellä menestyksekkäimpiin sinfonikkoihin lukeutuva Kalevi Aho kiinnitti huomiota siihen, kuinka paljon suomalaisten orkestereiden konserttiohjelmissa on Sibeliusta muuhun suomalaiseen musiikkiin – uuteen ja vanhaan – verrattuna.

Säveltäjä Erik Bergman (1911–2006) muisteli tapaamista suuren mestarin kanssa Ainolassa 1940-luvulla: ”Sibelius (…) sanoi kuulleensa, että suomalaissäveltäjät tekevät työtä Sibeliuksen varjossa. ’Nyt huomaan, että on eräs, joka ei tahdo ja jonka ei tarvitse olla varjossani'”. Ehkäpä Sibelius ei itse kokenut varjoaan niin murskaavaksi, ja onpa 1900-luvun jälkipuolella ollut niitäkin, jotka ovat kokeneet Sibeliuksen innostavaksi – tai vilvoittavaksi, kuten Einojuhani Rautavaara.

Millä tavalla mestarin varjo näyttäytyi suomalaisessa musiikissa Toisen maailmansodan jälkeen? Millaista musiikkia tuossa varjossa syntyi – mitä jäi pimentoon, mikä tuli jäädäkseen? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Tunne orkesterisi -sarjassa tulevana torstaina 16.4. klo 16.30–18.00 Musiikkitalon harjoitussali Paavossa. Asiantuntijavieraana toimittaja Samuli Tiikkaja, muusikkovieraana lyömäsoitintaiteilija Tim Ferchen ja isäntänä tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

 

Vapaa pääsy–tervetuloa!

Lisätietoja:
Sibelius-Akatemian avoin yliopisto
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s