Tunne orkesterisi 12.3.2015: Ikkunoita avataan Suomessa – vaikutteita maailmalta

Maailmansotien välinen aika oli itsenäisen Suomen nuoruuden aikaa. Kansallista identiteettiä rakennettiin ja eurooppalaisia sekä kosmopoliitteja vaikutteita imettiin kiihkeästi. Kansallisromantiikka, Sibelius, Gallen-Kallela, Halonen, Järnefeltit olivat raivanneet tietä suomalaiselle taiteelle omaksumalla ylikansallisia virtauksia ja tuomalla niitä yhteen suomalaisina pidettyjen erityispiirteiden, luonnon, kansanluonteen ja kalevalaisen tarinaniskennän kanssa.

Musiikissa Sibelius oli lopettelemassa aktiivista säveltäjänuraansa. Ehkäpä mestarin saattoi kokea vielä esikuvallisena: liekö Ainolan hiljaisuus ollut vielä niin painostava ja henkilökultti musertava kuin Toisen maailmansodan jälkeen. Erkki Melartin, Selim Palmgren ja Leevi Madetoja olivat uransa huipulla ja kansallisesti merkittäviä taiteilijoita–yllättävän suosittuja kansainvälisestikin.

Nuoret modernistit kuten Aarre Merikanto ja Uuno Klami joutuivat tasapainoilemaan kansainvälisen avant garden ja kotimaisen kansallisromantiikan välillä. Taiteilijan kunnianhimo ei aina käynyt yksiin kotimaisen suosion ja taloudellisten realiteettien kanssa.

Suomalainen musiikkikoulutus kehittyi, Helsingin musiikkiopisto (nyk. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)  muuttui konservatorioksi ja orkesterikulttuuri nousi kohinalla. Elettiin kaiken kaikkiaan mielenkiintoista ja musiikillisesti hedelmällistä aikaa.

Millaista musiikkia Suomessa sävellettiin 1920- ja 30-luvuilla–ja millaisessa henkisessä sekä kulttuurisessa ympäristössä? Muun muassa tätä pohdimme Tunne orkesterisi -luennolla tämän viikon torstaina, 12.3. klo 16:30-18:00. Paikkana on tuttu Musiikkitalon Paavo-harjoitussali, ja Kalevi Ahon lisäksi mukana on jälleen isäntänä muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

Vapaa pääsy–tervetuloa!

Lisätietoja:
Sibelius-Akatemian avoin yliopisto
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s