Tunne orkesterisi 18.9.2014: Allegro con brio

Tunne orkesterisi -sarjan syksyn 2014 teemana on Sinfonia sisältä ja ulkoa. Sen puitteissa matkaamme sinfonioiden historiaan ja tutustumme kuhunkin sinfonian neljästä osasta kerrallaan.

Nyt, syyskuun 18., aloitamme ensimmäisistä osista — kysymme musiikinhistorian professori Matti Huttuselta, millaisia sinfonioiden avausosat oikein ovat. Luvassa on piipahdus sinfonian ja sinfoniamusiikin alkulähteillä 1700-luvun alun Napolissa, tutustuminen sen saksalaiseen kehityskaareen Mannheimista Beethoveniin 1800-luvun kahteen sinfoniseen päähaaraan, abstraktiin ja ohjelmalliseen.

Ohjelmallisuus vie ulos totutusta, hieman toisenlaisten sinfonioiden pariin ja muun muassa Gustav Mahleriin. Säveltäjä Matthew Whittall esittelee meille myös sinfonian muuntumista, kun saksalaisesta kulttuurista siirrytään toisaalta angloamerikkalaiseen — ja toisaalta tullaan 1900-luvulle.

Sinfonisia luentoja isännöi tuttuun tapaan Ville Komppa, ja paikka ja aika on sama kuin ennenkin: torstaina klo 16.30-18.00 Musiikkitalon harjoitussalissa eli Paavossa.

Lue lisää syksyn ohjelmasta täältä! Ja tutustu Tunne orkesterisi -sarjan uusiin nettisivuihin https://tunneorkesterisi.wordpress.com!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s