Tunne orkesterisi syksyllä 2014

 

Suosittu Tunne orkesterisi -yleisöluentosarja jatkuu Musiikkitalossa syksyllä 2014 kerran kuussa torstaisin. Syksyn 2014 teemana on ”Sinfonia sisältä ja ulkoa”. Syvennymme sinfonian olemukseen, rakenteeseen ja vaiheisiin. Pohdimme, onko konserttielämää ilman sinfoniaa; onko sinfoniaa ilman konserttielämää; olisiko orkesterilaitostakaan ilman sinfoniaa?

SINFONIA SISÄLTÄ JA ULKOA

Sinfonian historia ja sinfoniaorkesterin historia kietoutuvat toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. Vaikka orkesterit ovat viimeisen parin sadan vuoden aikana esittäneet muitakin teoksia kuin sinfonioita, sinfoniamusiikin käsite on tänä aikana muotoutunut hyvin pitkälti tietynlaisen neliosaisen teostyypin ympärille.

Syksyllä 2014 Tunne orkesterisi keskittyy tähän sinfoniamusiikin kuningaslajiin, sinfoniaan, ja erityisesti sen neljään osaan. Kukin syksyn neljästä luennosta rakentuu tietyn osan ympärille, ja pohdimme erikseen kutakin osaa niin sisältä kuin ulkoa — itsenään ja osana sinfonista kokonaisuutta.

Lisäksi luvassa on jälleen kiinnostavia vieraita, soitinesittelyjä sekä kertomuksia muusikon työstä ja arjesta!

Torstai 18.9. klo 16.30–18 I Allegro con brio

Mikä on sinfonia: kokonaisuus vai neljä osaa? Miten sonaatti suhtautuu sinfoniaan? Sinfonian historiaan, eri linjoihin ja ensimmäisiin osiin johdattelevat musiikinhistorian professori Matti Huttunen ja säveltäjä Matthew Whittall.

Torstai 16.10. klo 16.30–18 II Andante cantabile

Miten sinfonian toinen osa eroaa ensimmäisestä? Miksi sen pitää olla erilainen? Luvassa on hitaita osia ja sinfonista laulua vieraana kapellimestari Dalia Stasevska.

Torstai 27.11. klo 16.30–18 III Presto

Miksi sinfoniaan tarvitaan menuetti tai villi rieha lempeän laulun jälkeen? Entä kuinka orkesterin jouset toimivat ryhmänä ja millaista on konserttimestarin työ? Muun muassa näistä keskustelemme Tapiola Sinfoniettan konserttimestarin Janne Nisosen kanssa.

Ja mukana on myös tanssipedagogi Maria Hostikka viemässä yleisöä menuetin ihmeelliseen maailmaan!

Torstai 18.12. klo 16.30–18 IV Allegro energico et passionato

Miten rakennetaan sinfonian hyvä päätös ja kerätään hyvät aplodit? Millainen on Beethovenin legendaarisen 9. eli Kuorosinfonian finaali? Muun muassa näistä keskustelemme säveltäjä, kuoronjohtaja Tapani Länsiön kanssa.

Sarjaa isännöi muusikko, MuM Ville Komppa. Jokaisella luennolla on
keskustelijana asiantuntijavieras ja orkesterimuusikko.

Tunne orkesterisi -sarjalla on nyt myös omat nettisivut osoitteessa tunneorkesterisi.wordpress.com.

Musiikkitalon Paavo-harjoitussalissa, Mannerheimintie 13 a

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja: Sibelius-Akatemia, Mari Karjalainen puh. 050 384 3452

Tunne orkesterisi! -sarjan järjestävät Musiikkitalo, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja
Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto. Sarja on osa Musiikkitalon KUULE!
-yleisötyöohjelmaa.

Oikeuden muutoksiin pidätetään.

2 vastausta artikkeliin “Tunne orkesterisi syksyllä 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s