TUNNE ORKESTERISI 19.5.2022: ORKESTERIN JOHTAJAT

Termi kapellimestari tulee italiasta, jossa maestro di cappella viittasi alunperin kirkon tai hovin ”johtavaan muusikkoon”. Nykyisissä sinfoniaorkestereissa on useita johtajia: äänenjohtajia, soolosoittajia ja konserttimestareita, jotka ovat orkesterin työntekijöitä, palkattuja jäseniä. Ja sitten on pääkapellimestari – se jonka yleensä näemme ja nimeämme varsinaiseksi orkesterinjohtajaksi. Mutta kuka onkaan vastuussa mistä?

Eri orkestereilla on eri maissa erilaisia tapoja valita johtajansa, mutta yleisenä sääntönä on, että siinä missä äänenjohtajat ja konserttimestarit ovat orkesterin sisäpiiriä ja jäseniä, kapellimestari on ulkopuolinen. Vieraileva kapellimestari on vieraileva taiteilija, joka on vastuussa vain yhdestä johtamastaan viikosta, mutta pääkapellimestari on tavallaan residenssitaiteilija, jolla on johtajasopimus: sopimus jatkuu jos työ tehdään hyvin!

Yhteisen päämäärän eteen työskentelevä ryhmä vaatii johtajuutta.

Ammattimuusikoiden kesken on kilpailua kaikilla tasoilla. Orkesterityö ja orkesterin kanssa työskenteleminen vaatii kuitenkin yhteistyökykyä aina korkeimmalle huipulle asti. Ja yhteisen päämäärän eteen työskentely vaatii johtajuutta. Orkesterin johtajilla on erilaisia vastuita ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ja muiden työhön, riippuen siitä, mitä paikkaa pelaavat – aivan kirjaimellisestikin.

Kuinka pääkapellimestari näkee orkesterin sisällä olevien johtajien roolit? Entä kuinka konserttimestari näkee äänenjohtajien roolit – taikka kapellimestarin? Kuinka nämä roolit ovat muuttuneet vuosien mittaan – ja ovatko ne edelleen kehittymässä aikojen muuttuessa?

Muun muassa näistä kysymyksistä keskustelemme Radion sinfoniaorkesterin pääkapellimestarin Nicholas Collonin ja Helsingin kaupunginorkesterin I konserttimestarin Jan Söderblomin kanssa Tunne orkesterisi -tilaisuudessa Musiikkitalon Paavo-harjoitussalissa torstaina 19.5. klo 16:30–18:00! Tervetuloa mukaan keskusteluun, isäntänä toimii tuttuun tapaan Ville Komppa. Keskustelu käydään englanniksi.

Tilaisuus on maksuton, ilmaislippuja on saatavilla Musiikkitalon lipunmyynnistä maanantaista 16.5. klo 9 lähtien. Liput voi lunastaa palvelumaksua (1,5 €) vastaan myös Ticketmasterin verkkokaupasta. Verkossa lippuja on rajattu max. 2 lippua / asiakas, Musiikkitalon lipunmyyntipisteestä noudettuna ei lippurajoitusta ole.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa. 

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY – HUOM! KESKUSTELU KÄYDÄÄN ENGLANNIKSI.

Lisätietoja: 

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

http://tunneorkesterisi.com

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

READ THIS ARTICLE IN ENGLISH.

Yksi vastaus artikkeliiin “TUNNE ORKESTERISI 19.5.2022: ORKESTERIN JOHTAJAT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s