Sinfoniaorkesteri on työpaikkana hyvin erityislaatuinen: työpaikan saadakseen muusikon täytyy tehdä jopa vuosikymmenien ajan työtä, harjoitella, harjaantua ja hioa osaamistaan. Taide – musiikki ja sen teknisesti huippuunsa hiottu esittäminen – vaikuttaa tärkeimmältä ja luo muusikontyöstä myyttisen kuvan neroineen ja viikosta toiseen toistuvine elämyksineen. Rivimuusikon todellisuus on kuitenkin usein toisenlainen. Vaikka koulutuksessa esikuvat näyttävät tien huipulle, orkesterisoittajan vertikaalit etenemismahdollisuudet ovat lopulta aika vähäisiä, eikä omaan työhön voi juuri vaikuttaa.
Millainen on orkesterimuusikon ammatinkuva – ja miten he puhuvat omasta ammatistaan? Millaisia ovat orkestereiden johtamiskäytänteet ja millaisena työyhteisön vaikuttamismahdollisuudet näyttäytyvät rivimuusikolle? Kokeeko rivimuusikko olevansa taiteilija vai työläinen, kokeeko hän työnsä merkitykselliseksi? Millaisia työkaluja orkestereissa on viime aikoina kehitetty vastaamaan mahdollisiin haasteisiin?
Muun muassa näistä asioista keskustellaan Tunne orkesterisi -sarjassa torstaina 4.2. klo 16.30–18.00 suorassa striimissä Musiikkitalon Paavo-salista Musiikkitalon Tunne orkesterisi -YouTube-kanavalla. Keskustelijoina on Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju sekä Tapiola Sinfoniettan 2. viulun äänenjohtaja Päivi Rissanen, joka on tehnyt sinfoniaorkesterin rivimuusikoiden identiteettien rakentumisesta tutkielman Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitokselle. Isäntänä on tuttuun tapaan Ville Komppa, ja keskustelu jää katseltavaksi YouTubeen muiden kaudella 2020–21 tehtävien striimien tapaan:
Torstai 4.2.2021 klo 16.30-18.00 Taiteilija vai työläinen?
https://youtu.be/bb96n82pRxQ
Tunne orkesterisi YouTube-kanavalla ovat katsottavissa myös kauden 2020–21 syksyn luennot:
To 17.9. klo 16.30-18 Elinvoiman salaisuus
Vieraina säveltäjä Kalevi Aho sekä Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen
To 8.10. klo 16.30-18 Soiva kokemus
Vieraina aivotutkija, professori Minna Huotilainen sekä väitöstutkija-työnohjaaja, viulisti Pauliina Valtasaari
To 5.11. klo 16.30-18 Eläköön partituuri
Vieraina kapellimestari Eero Lehtimäki sekä viulisti Mirka Malmi
To 10.12. klo 16.30–18 Tilat ja tilaisuudet
Vieraina Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari sekä säveltäjä Mikko Heiniö
Tapiolan Tunne orkesterisi -sarjan luennot löytyvät vuorostaan Tapiola Sinfonietta LIVE -Youtube-kanavalla, viimeisimpänä aiheella ”Sointiväri” – vierainaan klarinetisti Olli Leppäniemi sekä kitaristi, säveltäjä ja laulaja Marzi Nyman.
Lisätietoa kevään 2021 kokonaisuudesta löytyy täältä, ja sarja jatkuu keväällä, kevään seuraavat päivämäärät ovat 4.3., 8.4. ja 20.5. Musiikkitalolla ja 17.2. sekä 7.4. Tapiolassa.
Sarjaa isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.
VAPAA PÄÄSY
Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
Tapiola Sinfonietta
Helena Ruhkala
puh. 040 514 0358
https://www.tapiolasinfonietta.fi/osallistu/tunne-orkesterisi-luentosarja/
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 4.2.2021: Taiteilija vai työläinen?”