Tunne orkesterisi 4.2.2021: Taiteilija vai työläinen?

Sinfoniaorkesteri on työpaikkana hyvin erityislaatuinen: työpaikan saadakseen muusikon täytyy tehdä jopa vuosikymmenien ajan työtä, harjoitella, harjaantua ja hioa osaamistaan. Taide – musiikki ja sen teknisesti huippuunsa hiottu esittäminen – vaikuttaa tärkeimmältä ja luo muusikontyöstä myyttisen kuvan neroineen ja viikosta toiseen toistuvine elämyksineen. Rivimuusikon todellisuus on kuitenkin usein toisenlainen. Vaikka koulutuksessa esikuvat näyttävät tien huipulle, orkesterisoittajan vertikaalit etenemismahdollisuudet ovat lopulta aika vähäisiä, eikä omaan työhön voi juuri vaikuttaa.

Millainen on orkesterimuusikon ammatinkuva – ja miten he puhuvat omasta ammatistaan? Millaisia ovat orkestereiden johtamiskäytänteet ja millaisena työyhteisön vaikuttamismahdollisuudet näyttäytyvät rivimuusikolle? Kokeeko rivimuusikko olevansa taiteilija vai työläinen, kokeeko hän työnsä merkitykselliseksi? Millaisia työkaluja orkestereissa on viime aikoina kehitetty vastaamaan mahdollisiin haasteisiin?

Muun muassa näistä asioista keskustellaan Tunne orkesterisi -sarjassa torstaina 4.2. klo 16.30–18.00 suorassa striimissä Musiikkitalon Paavo-salista Musiikkitalon Tunne orkesterisi -YouTube-kanavalla. Keskustelijoina on Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju sekä Tapiola Sinfoniettan 2. viulun äänenjohtaja Päivi Rissanen, joka on tehnyt sinfoniaorkesterin rivimuusikoiden identiteettien rakentumisesta tutkielman Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitokselle. Isäntänä on tuttuun tapaan Ville Komppa, ja keskustelu jää katseltavaksi YouTubeen muiden kaudella 2020–21 tehtävien striimien tapaan:

Torstai 4.2.2021 klo 16.30-18.00 Taiteilija vai työläinen?
https://youtu.be/bb96n82pRxQ

Tunne orkesterisi YouTube-kanavalla ovat katsottavissa myös kauden 2020–21 syksyn luennot:

To 17.9. klo 16.30-18 Elinvoiman salaisuus
Vieraina säveltäjä Kalevi Aho sekä Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen

To 8.10. klo 16.30-18 Soiva kokemus
Vieraina aivotutkija, professori Minna Huotilainen sekä väitöstutkija-työnohjaaja, viulisti Pauliina Valtasaari

To 5.11. klo 16.30-18 Eläköön partituuri 
Vieraina kapellimestari Eero Lehtimäki sekä viulisti Mirka Malmi

To 10.12. klo 16.30–18 Tilat ja tilaisuudet
Vieraina Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari sekä säveltäjä Mikko Heiniö

Tapiolan Tunne orkesterisi -sarjan luennot löytyvät vuorostaan Tapiola Sinfonietta LIVE -Youtube-kanavalla, viimeisimpänä aiheella ”Sointiväri” – vierainaan klarinetisti Olli Leppäniemi sekä kitaristi, säveltäjä ja laulaja Marzi Nyman.

Lisätietoa kevään 2021 kokonaisuudesta löytyy täältä, ja sarja jatkuu keväällä, kevään seuraavat päivämäärät ovat 4.3., 8.4. ja 20.5. Musiikkitalolla ja 17.2. sekä 7.4. Tapiolassa.

Sarjaa isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452

Tapiola Sinfonietta
Helena Ruhkala
puh. 040 514 0358
https://www.tapiolasinfonietta.fi/osallistu/tunne-orkesterisi-luentosarja/

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne orkesterisi 4.2.2021: Taiteilija vai työläinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s