Tunne orkesterisi 14.12.2017: Romantiikka – keijukaisia ja metafysiikkaa

Tunne orkesterisi -sarjan syksy huipentuu romantiikan 1800-luvulle, vuosisataan, jolloin sinfoniaorkesteri vakiintui pääosin nykyiselleen niin kokoonpanonsa kuin ohjelmistonsa puolesta. Ranskan vallankumousta ja Napoleonin sotaretkiä seurasi vallankumouksia ja sotia toistensa perään, ja taiteessa realismi sekä pastoraalitunnelmat vuorottelivat keijukaisten, jättiläisten, yliluonnollisten voimien sekä näkyjen kanssa. Musiikissa 1700-luvun perintö eli vahvana, mutta sitä myös pirstottiin ja laajennettiin jatkuvasti, ja romanttisessa ajanhengessä niin säveltäjät kuin heidän teoksensa nousivat itseään suuremmiksi – neroiksi ja heidän hengenperinnökseen.

Tunne orkesterisi -luennon vierailijat ovat tällä kertaa pianisti ja tutkija, MuT Cecilia Oinas sekä sellisti ja kapellimestari Klaus Mäkelä. Ennakkotiedoista poiketen kapellimestari Dalia Stasevskan vierailu siirtyy kevääseen. Cecilia Oinas on tänä syksynä väitellyt romantiikan ajan musiikista ja toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajana sekä Grazin Taideyliopistossa tutkijana. Klaus Mäkelä kuuluu puolestaan Suomen kiinnostavimpiin nuoriin kapellimestareihin, ja viimeksi häntä on voinut nähdä Helsingissä viime viikolla Helsingin kaupunginorkesterin edessä suomalaisen musiikin päivän konsertissa viime perjantaina – tallenne tuosta konsertista on nähtävillä Helsinki-kanavalla.

Tervetuloa Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 14.12.2017 klo 16.30–18.00!

Ennakkomateriaalia luennolle:

Romantiikka – johdatus aikakauteen

Romantiikka aikajanalla

Romantiikka – heijastuksia historiasta


Musiikkitalon ja Taideyliopiston avoimen kampuksen yhteinen luentosarja Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa.

Luennot pidetään Musiikkitalon orkestereiden harjoitussali Paavossa.

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s