Tunne orkesterisi 19.10.2017: Barokki – tanssia, kuninkaan jousia ja Vesimusiikkia

Jos eri aikojen taiteet ryhtyisivät kilpasille siitä, kenen tyylissä on eniten näyttävyyttä, vastakohtia, efektejä ja affekteja, röyhelöä, pinnan yksityiskohtien runsautta ja suurta hiljaista syvyyttä, tuntisi Barokin Aika itsensä varmaksi voittajaksi. Myöhäisrenessanssin moniulotteisesta, mystisestäkin syvyydestä sekä vastauskonpuhdistuksen ideologioista draaman ja inhimillisen suuntaan ponnahtanut 1600-luvun barokki sekottui 1700-luvulle tultaessa valistukseen, humanismiin ja ranskalaiseen uusklassismiin. Vaikka todellisuudessa ”barokin” alku-, keskikohta ja loppu ovat tyystin määrittelemättömissä, se on silti kätevä sana kuvaamaan kaikkea sitä paljoutta, mikä 1600- ja 1700-luvun taiteisiin ylipäätään liittyy.

Tunne orkesterisi -sarja sukeltaa barokin ilmiöihin, musiikkiin ja tanssiin sekä orkesterin syntysijoille torstaina 19.10.2017. Aloitamme 1600-luvulta Italialaisesta oopperasta, matkaamme Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n hoviorkesteriin, ”kuninkaan jousiin” ja sieltä Thames-joelle ja vuoteen 1717 seuranamme kaksi barokkispesialistia ja maestri di capellaa, jotka ovat armoitettu viulutaiteilija Kreeta-Maria Kentala sekä kosketinsoitinvirtuoosi Aapo Häkkinen.

Isäntänä toimii tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa ja luennon pitopaikkana amfiteatteriksi jälleen muuntautuva Musiikkitalon Paavo-sali – kello 16.30–18.00.

Tunne orkesterisi -sarjan nettisivut ovat myös uudistumassa, ja luentoon liittyvää materiaalia löytyy osoitteesta tunneorkesterisi.wordpress.com useammankin sivun verran: Tuula Kotilaisen kirjoittama verraton esipuhe johdattelee aikakauteen ja sen ilmiöihin värikkäästi ja kattavasti; barokin aikajana tahdittaa barokin politiikaa, tieteitä, yhteiskunnallisia ilmiöitä ja taiteita; ja lainaukset Molièresta Händelin kansalaisuushakemukseen Yrjö I:lle tarjoilee heijastuksia elävästä historiasta.

Tervetuloa matkalle barokin runsauteen!


Musiikkitalon ja Taideyliopiston avoimen kampuksen yhteinen luentosarja Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa.

Luennot pidetään Musiikkitalon orkestereiden harjoitussali Paavossa.

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s