Tunne orkesterisi 21.9.2017: Keskiajalta soitinmusiikkia kohti

Tunne orkesterisi -yleisöluentosarjassa tutustutaan länsimaisen taide-elämän loistavaan saavutukseen – sinfoniaorkesteriin ja koko orkesterilaitokseen. Sarja avaa ovia orkesterilaitoksen taustoihin, tuo uusia näkökulmia ja valottaa yhteismusisoinnin saloja.

Luentokaudella 2017–18 keskitytään seitsemässä sessiossa sinfoniaorkesterin ja orkesterimusiikin historiaan keskiajalta 2000-luvulle. Sarjassa vierailevat asiantuntijamuusikot tutustuttavat mm. orkesterien soittimiston kehittymiseen, istumajärjestyksiin ja kapellimestarin rooliin. Perehdymme hovien, kirkkojen, torien, teattereiden ja konserttisalien ohjelmistoihin sekä säveltaiteen tekijöiden ja yleisöjen muuttumiseen eri aikakausina, tyylien vaihtuessa. Ajassa eteneminen tapahtuu numeroon 7 päättyviä vuosilukuja poimien.

Suuria juhlia ja suloista sisämusiikkia

Syksyn ensimmäisellä luennolla 21.9.2017 aloitamme keskiajalta ja käymme renessanssin läpi kohti barokkia. Millaista soitinyhtyemusiikki oli ennen nykyisen kaltaista orkesteria? Luvassa on suuria juhlia ja suloista sisämusiikkia, vieraina ovat nokkahuilisti ja vanhojen puhallinsoitinten taitaja Petri Arvo sekä cembalisti Matias Häkkinen. Isäntänä jatkaa tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

Luentoja syventäviä ennakkotietoja aiheista ja vierailijoista löytyy luentosarjan omilta nettisivuilta https://tunneorkesterisi.wordpress.com. Sen seitsemän tyylikautta saavat omat historialliset aikajanansa ja luvassa on myös historiallisia välähdyksiä ja heijastuksia musisoinnista ja muusikoiden työstä.

Lue lisää:

Tunne orkesterisi -sarjassa 2017–18 sen seitsemän tyylikautta!

Keskiajalta renessanssiin – aikajanalla kohti barokkia

Keskiajalta renessanssiin – heijastuksia historiasta

Musiikkitalon ja Taideyliopiston avoimen kampuksen yhteinen luentosarja Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa.

Luennot pidetään Musiikkitalon orkestereiden harjoitussali Paavossa.

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s