Tunne orkesterisi 16.2.2017: Uuno Klami ja maailmansotien välinen aika

Tunne orkesterisi -sarja jatkaa 1900-luvun suomalaisen musiikkielämän tarkastelua Uuno Klamin säveltäjänuran ja teosten kautta. Mitkä olivat Klamin omia esikuvia, mitä teoksia hän kuuli opiskellessaan Pariisissa? Millainen oli suomalaisen musiikin ajanhenki 1920- ja 30-luvuilla–tai Toisen Maailmansodan 40-luvulla, jolloin Klami sävelsi keskeisimpiin orkesteriteoksiinsa lukeutuvat Kalevala-sarjan ja Viulukonserton? Uuno Klamista, hänen musiikistaan ja sen esittämisestä kertovat Tunne orkesterisi -sarjan tämän kertaiset vieraat, tutkija Helena Tyrväinen ja Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestari, viulutaiteilija Pekka Kauppinen.

Vuonna 1959 Suomen Akatemian jäseneksi nimitetty Uuno Klami on menestynein maailmansotien välisenä aikana julkisuuteen astunut suomalainen säveltäjä. Vuonna 2017 suomalaiset orkesterimuusikot äänestivät hänen Kalevala-sarjansa (1929–1943) Suomen kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi orkesterisävellykseksi. Helena Tyrväinen kertoo puheenvuorossaan, miten Klamin tyyli kehittyi Suomen maailmansotien välisessä aateilmastossa.

Klamin Viulukonserton solistina useita kertoja esiintynyt ja sen myös levyttänyt Pekka Kauppinen kertoo omia vaikutelmiaan Klamin musiikista. Jälleen on myös tilaisuus tutustua orkesterimuusikon työhön ja vaikkapa konserttimestarin työn erityispiirteisiin.

Tervetuloa Tunne orkesterisi -sarjaan Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 16.2.2017, isäntänä tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

 

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Erikoistarjous!

UunoKlami_kansi_kevytUuno Klamin musiikkiin ja suomalais-ranskalaisiin musiikkisuhteisiin erikoistunut filosofian tohtori Helena Tyrväinen on tutkija ja tuntiopettaja Helsingin yliopiston musiikkitieteen oppiaineessa. Hän
toimi vuosina 1988–2010 Uuno Klami -seuran puheenjohtajana ja on nykyisin seuran kunniajäsen. Yleisöluennon 16.2. yhteydessä on mahdollista ostaa Tyrväisen väitöskirja Kohti Kalevala-sarjaa: Identiteetti, eklektisyys ja Ranskan jälki Uuno Klamin musiikissa (750 s.) erikoishintaan 20 euroa.

http://www.uunoklami.fi
Kimmo Korhonen, ”Kansallinen ja kansainvälinen Uuno Klami”, Tieteessä tapahtuu (3/2014), pdf: http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/41575

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s