Tunne orkesterisi syksyllä 2016: Muusikon tie – mistä tulet, minne menet?

Tunne orkesterisi -yleisöluentosarjassa tutustutaan länsimaisen taide-elämän loistavaan saavutukseen – sinfoniaorkesteriin ja koko orkesterilaitokseen. Sarja avaa ovia orkesterilaitoksen taustoihin, tuo uusia näkökulmia ja valottaa yhteismusisoinnin saloja.

Syksyn 2016 yleisöluennoilla musiikkielämässä näkyvät ja kuuluvat lahjakkuudet kertovat tähänastisesta tiestään. Missä vaiheessa tapahtuivat käänteet, jotka johtivat oman tien löytämiseen? Moniottelija vai yhden tien kulkija? Mikä johti orkesterisoiton vaihtumiseen tai laajentumiseen myös kapellimestariksi tai säveltämiseen? Mitä oli takana, mitä on edessä, missä ollaan nyt?

SYKSYN 2016 OHJELMA

Mistä tulen, minne menen?

– Muusikon tie

To 15.9. klo 16.30-18 Harjoitussali 
pianisti Johannes Piirto & kapellimestari Dima Slobodeniouk

Venäläiset juuret ja suomalaiset musiikkiopinnot omaava Dima Slobodeniouk aloitti muusikonuransa viulistina, mutta siirtyi opintojensa aikana kapellimestariksi. Dima on noussut viime vuosina kansainvälisesti tunnetuksi nimeksi, mistä kertoo nimitykset Galician sinfoniaorkesterin ja Lahti Sinfonian ylikapellimestariksi—viimeksi mainitussa pestissä Dima on juuri tänä syksynä aloittanut! Hän on esiintynyt Keski-Euroopan merkittävimmillä festivaaleilla ja on kysytty vieras aikamme ykkösorkestereiden edessä. Lisäksi työ nuorten parissa on ollut Dimalle aina läheistä.

Pianonsoiton lisäksi säveltäjänäkin kannuksia hankkinut Johannes Piirto on tämän hetken kiinnostavimpia nuoria suomalaistaiteilijoita. Teininä lukuisissa kilpailuissa kummassakin roolissa menestynyt Johannes kulkee nyt, parikymppisenä, monipuolisen ammattilaisuuden polkuja.

To 13.10. klo 16.30-18 Alalämpiö
puupuhallinmusiikin professori Harri Mäki & sellisti Senja Rummukainen

Sellisti Senja Rummukainen ponnahti klassista musiikkia seuraavien tietoisuuteen viimeistään voitettuaan Turun sellokilpailun kaksi vuotta sitten. Kansainvälisestäkin kilpailumenestyksestä nauttinut sellisti soittaa kamarimusiikkia Borea-jousikvartetissa ja on vakioavustaja suomalaisissa sinfoniaorkestereissa.

Muusikko Jumalan armosta, on Mats Liljeroos kirjoittanut klarinetisti Harri Mäestä. Vastikään Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puupuhallinmusiikin professorina aloittanut Harri on harjoittanut muusikontyötään erityisesti Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetistina, mutta merkkipaaluihin lukeutuu myös valinta Uudenkaupungin Crusell-viikon taiteelliseksi johtajaksi. Harri on paitsi hieno muusikko, myös yksi kansainvälisesti kysytyimpiä opettajiamme!

To 10.11. klo 16.30-18 Harjoitussali
kapellimestari Klaus Mäkelä & viulisti Paula Sundqvist

Radion sinfoniaorkesterin konserttimestareihin viime vuonna valittu Paula Sundqvist on opiskellut Suomen lisäksi Baselissa Sveitsissä ja soittanut muun muassa Euroopan Unionin nuoriso-orkesterissa sekä Baselin kamariorkesterissa. Orkesterityö on vienyt Paulaa sen jälkeen, kymmenen vuoden aikana Kansallisoopperan orkesterista ensin Helsingin kaupunginorkesterin I-viulistiksi ja nyt RSO:hon.

Agenttitoimisto Harrison Parrottin tuorein suomalainen kapellimestarikiinnitys, Klaus Mäkelä, on päässyt työskentelemään jo useimpien suurten suomalaissinfoniaorkestereiden kanssa sekä debytoinut perinteikkään Göteborgin sinfoniaorkesterin edessä. Sellistinä aloittanut ja tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt Klaus on kouliintunut kapellimestariksi jo useita vuosia Jorma Panulan johdolla.

To 8.12. Alalämpiö
Suomalaisen musiikin päivä
kapellimestari Sakari Oramo & säveltäjä Lauri Supponen

Ennakkoluulottomuudella ja luontevalla rajojen rikkomisella on kysyntää tämän päivän uudessa musiikissa ja kumpaistakin löytyy Belgiassa kasvaneelta ja Lontoon kautta Suomeen palanneelta Lauri Supposelta. Royal College of Musicin sävellysopintojen jälkeen Suomessa ja Sibelius-Akatemiassa opintojaan viimeistelevä Lauri on myös oboisti ja englannintorvisti, joka on esiintynyt myös Helsingin Flow-festivaalilla.

Lontoo on tullut tutuksi myös kapellimestari Sakari Oramolle, joka on viimeistään BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävän myötä vakiinnuttanut asemansa aikamme kapellimestareiden ykkösketjussa. Birminghamin sinfoniaorkesterin ja kotoisen RSO:mme ylikapellimestarina aiemmin toimineella Oramolla on toinen jalka Keski-Pohjanmaalla, jossa hän mestaroi niin Kokkolan West Coast -oopperaa kuin Keski-Pohjanmaan kamariorkesteriakin.


Musiikkitalon ja Taideyliopiston avoimen kampuksen yhteinen luentosarja Tunne orkesterisi on suunnattu erityisesti senioreille, mutta sen tilaisuudet ovat avoimia kaikille orkesterista ja orkesterimusiikista kiinnostuneille.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! –yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo ja alalämpiö, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

Vapaa pääsy

Sarjaa isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s