Tunne orkesterisi 17.12.2015: Orkesterilaulut

Jean Sibelius tunnetaan erityisesti sinfonioistaan ja viulukonsertostaan, mutta myös laulusäveltäjänä Sibelius oli yksi parhaista. Hän sävelsi lauluja läpi uransa ja kokeili niissä uusia tapoja säveltää ja ilmaista. Laulujen kautta Sibelius näyttäytyy–vähintään siinä missä sinfonioidensa–monipuolisena säveltäjänä, joka ei juuttunut yhteen ilmaisutapaan.

Sibeliuksen laulut avaavat runoihin oivaltavia näkökulmia, ja niissä kuuluu läheinen yhteistyö laulajien kanssa. Pianisteillekin Sibeliuksen laulut ovat kiitollisia; lauluissaan hän oli parhaimmillaan myös pianosäveltäjänä.

Sibelius takoi sinfonioissaan laajoja linjoja, mutta oli mestari pienissäkin muodoissa ja miniatyyrien hiomisessa timanteiksi. Hän sovitti joitakin lauluistaan myös orkesterille, sekä kirjoitti nuorempana muutaman alkuperäisteoksen lauluäänelle ja orkesterille. Orkesterilauluista hienoin on kuitenkin Luonnotar, vuonna 1913 valmistunut sävelruno, joka häkellyttää edelleen ilmaisuvoimallaan sekä omaperäisyydellään.

Sibeliuksen laulujen sykähdyttävään maailmaan johdattelee Tunne orkesterisi -luennon vieraat, sopraano Helena Juntunen sekä kapellimestari Hannu Lintu. Keskustelemme myös orkesterilauluista yleisemmin, niin laulajan kuin orkesterin näkökulmasta. Isäntänä on tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

Tervetuloa Tunne orkesterisi -luennolle Musiikkitalon Paavo-harjoitussaliin torstaina 17.12. klo 16.30–18.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen Puh. 050 384 3452 https://tunneorkesterisi.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s