Tunne orkesterisi 18.12.2014: Allergo energico e passionato

Kuinka sinfoniaan rakennetaan hyvä päätös ja kerätään aplodit?

Sinfonioiden finaalien erikoislaatuisuus kävi selväksi viimeistään W.A. Mozartin viimeisen sinfonian, C-duurisinfonian eli ”Jupiterin” myötä. Uuden vuosisadan, 1800-luvun alussa Mozartin laajaa fuugafinaalia pidettiin niin suurenmoisena, että koko teos sai sen myötä jumalaisen lisänimensä, jonka mukaan se nykyisin tunnetaan — ja Woody Allenin mukaanhan Jupiter-sinfonia todistaa, että Jumala on olemassa….

Jupiter-sinfonian finaalikin kalpenee Ludwig van Beethovenin viimeisen eli Yhdeksännen sinfonian viimeisen osan kuorofinaalin, ”Oodin ilolle” rinnalla. Helsingin kaupunginorkesteri esittää Beethovenin suurteoksen sopivasti 17. ja 18.12. Musiikkitalolla ja esityksessä on kuorona Musiikkitalon oma kuoro.

Musiikkitalon kuoron valmennuksesta vastaa säveltäjä, kuoronjohtaja Tapani Länsiö, joka saapuu Tunne orkesterisi -luennon vieraaksi. Itsekin ensimmäisen sinfonia-nimisen orkesteriteoksensa viime vuonna Radion sinfoniaorkesterille kirjoittanut Länsiö kertoo sinfonioiden viimeisistä osista, sinfonisista kaarroksista ja erityisesti toki Beethovenin suuresta Oodista, jota Konserttisalissa heti luennon jälkeen esitetään.

Tunne orkesterisi tuttuun tapaan Musiikkitalon Paavo-harjoitussalissa kello 16.30–18.00. Vapaa pääsy — tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s