Jo neljäs vuosi Tunne orkesterisi -sarjaa!

Sinfoniaorkesteri on aivan omanlaisensa pienoismaailma. Missäpä muussa työpaikassa kokoonnutaan viikko toisensa jälkeen, päivät pääksytysten yhteen lähes koko 50 tai jopa 100 hengen porukan voimin kyynärpääetäisyydelle? Ja tehdään työtä, jonka onnistuminen on kiinni sekunnin sadasosien tasolle ulottuvista päätöksistä ja ajoituksista? Ja altistutaan jatkuvasti paitsi kollegojen, myös koko touhun seuraamisesta maksavan yleisön ja ammatikseen sitä syynäävien kriitikoiden arvioinnille? Puhumattakaan siitä, että pomona häärii yksi, perinteisesti ainakin kovin autoritäärinen henkilö, joka koko ajan haluaa olla vaikuttamassa kaikkiin ratkaisuihin.

Tunne orkesterisi -sarja Musiikkitalossa tekee tunnetuksi tuota työtä esittelemällä sen tekijöitä – sekä sitä valtavaa musiikin aarreaittaa, jonka vuoksi sinfoniaorkesteri on olemassa. Tutustumme musiikkiteoksiin, musiikin ja soittamisen historiaan sekä nykypäivään. Ilmiöiden lisäksi valokeilassa ovat erityisesti kunkin Tunne orkesterisi -kerran vieraat: orkesterimusiikin tekijät, muusikot, kapellimestarit, säveltäjät – ja joskus myös laajemmin sen parissa työskentelevät, kuten intendentit tai tutkijat.

Tunne orkesterisi -sarjassa on tutustuttu kaikenlaisiin ilmiöihin nyt kolmen vuoden ajan. Vuoden 2011 alussa Sibelius-Akatemian Pohjoisella rautatiekadulla alkaneessa ja Musiikkitalon valmistuttua sinne siirtyneessä sarjassa on käyty soitinesittelyistä ja ergonomiasta aivotutkimukseen, tanssista arkkitehtuuriin, barokista nykymusiikkiin… Sarja on tarkoitettu kaikenikäisille, kokeneille ja kokemattomille. Se on osa niin Musiikkitalon yleisötyötä kuin Sibelius-Akatemian Avoimen yliopiston, ikäihmisten yliopiston kuin Helsingin suomenkielisen työväenopistonkin tarjontaa.

Kevään 2014 teemana on ISMIT – tyylisuunnat orkesterimusiikissa, ja vieraina on jälleen mielenkiintoisia nimiä. Aloitamme jo tammikuun 9. päivänä yleiskatsauksella kevään aiheisiin ja keskustelemme samalla muun muassa koulutuksesta, kun vieraaksi tulee kapellimestari, säveltäjä ja Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan juuri valittu professori Atso Almila. Kevään muut päivämäärät, aiheet ja vieraat ovat: 6. helmikuuta aiheena on wieniläisklassismi, vieraana pianotaiteilija Tuija Hakkila; 6. maaliskuuta nationalismi, vieraana musiikinhistorian professori Veijo Murtomäki; 10. huhtikuuta modernismi, vieraana pianotaiteilija Joonas Ahonen; ja 15. toukokuuta uusklassismi, vieraana kapellimestari Markus Lehtinen. Mukana on usein myös Musiikkitalon orkesterien muusikoita!

[Päivitys: Syksyn 2014 teema on puolestaan Sinfonia sisältä ja ulkoa. Lue lisää täältä!]

Tervetuloa Tunne orkesterisi -sarjaan kerran kuussa torstaisin kello 16.30–18.00 Musiikkitalon Paavo-saliin. Vapaa pääsy!

Ville Komppa
Tunne orkesterisi -sarjan isäntä

Lisätietoja:

Sibelius-Akatemian erikoissuunnittelija Mari Karjalainen, mari.karjalainen@siba.fi

Nathaniel Livermore Stebbins: Bostonin sinfoniaorkesteri (1891)
Nathaniel Livermore Stebbins: Bostonin sinfoniaorkesteri (1891)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s