Arkisto: 15.11. Musiikki ja tila: Tunne orkesterisi – vieraina arkkitehti Marko Kivistö ja viulutaiteilija Hannu Vasara

Muusikolle soitin on kuin kehon jatke. Soittimen teknisesti puhdas ja musiikillisesti puhutteleva hallinta on vaatinut soittajaltaan huomattavan määrän harjoitusvuosia, ja harjaantumisen myötä musisoinnin vaatimat liikkeet sekä lihaskoordinaatio ovat monilta osin muuttuneet tiedostamattomiksi. Kaikki soittaminen – ja laulaminen – vaatii liikettä, hermostosta lihaksiin, kehosta soittimeen ja viimein soittimesta soittotilaan. Ääni kulkee ilmassa aaltoina, jotka heijastuvat, vahvistuvat ja imeytyvät tilan seinistä, katosta, lattiasta, tuoleista, riippuen käytetyistä materiaaleista, tilan koosta ja mittasuhteista.

Soittimensa taitava käyttelijä voikin ajatella soittavansa ympäröivää konserttitilaa, jolloin siitäkin tulee instrumentti; kaikki tämä välittyy kuulijalle musisoinnin ja tilan vaikutelmina, jotka vaihtelevat suuresti paikasta riippuen. Loppujen lopuksi musiikin ja tilan kokemus syntyy kuulijan omien korvien välissä…

Musiikkitalon Tunne orkesterisi -luentosarjassa kuullaan tänä torstaina ajatuksia musiikin ja tilan yhteyksistä: musiikista tiloissa ja eri tilojen musiikeista. Vieraina ovat Musiikkitalon pääarkkitehti Marko Kivistö sekä viulutaiteilija Hannu Vasara, ja isäntänä toimii tuttuun tapaan MuM Ville Komppa.

Musiikki ja tila Musiikkitalon Harjoitussalissa torstaina 15.11. klo 16.30-18.00.

Luentosarja on iloksemme saavuttanut yleisön joukossa suuren suosion. Harjoitussaliin mahtuu 200 kuulijaa saapumisjärjestyksessä, joten tulethan ajoissa paikalle.

(Kuvassa Aldeburghin Snape Maltings -konserttisali; ensi vuonna Aldeburghin Festivaali viettää Brittenin syntymän 100-vuotisjuhlaa. Aldeburghissa Brittenin musiikki tuodaan säveltäjän synnyinseudulle — hänen itsensä perustaman musiikkifestivaalin tiloihin… Kuva: Jeremy Young)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s