Tunne urkusi 7.9.2023: Toreilta kirkkoon – urkujen historiaa antiikista alkaen

Urkujen historia kietoutuu yhteiskunnan, tekniikan ja kulttuurin suurin instituutioihin, antiikin gladiaattoritaisteluista keskiajan luostarilaitoksiin, goottilaisista kirkoista brittiläisiin City Hall -saleihin. Tunne orkesterisi -sarja avaa syyskauden urku-teemansa kiehtovin äänikerroin, pillistöin ja jalkioin!

Sibelius-Akatemian yliopistonlehtori Peter Peitsalo ja kapellimestari sekä kosketinsoittaja Matias Häkkinen toimivat oppaina Tunne orkesterisi -sarjan urkusyksyyn. Aloitamme alusta: mistä urut (ital. organo) ovat saaneet nimensä – ja miksi niihin viitataan usein monikolla (engl. a pair of organs)? Millaisia urut ovat olleet, missä ja mitä niillä on soitettu, ja ketkä niitä ovat rakentaneet? Mistä urut ovat tulleet Suomeen – ja mistä lähtien niitä on kirkoissa käytetty seurakuntaveisuun säestämiseen?

Tunne orkesterisi -yleisösarjan syyskausi juhlistaa Musiikkitalon konserttisaliin valmistumassa olevia uusia konserttiurkuja. Käymme läpi urkujen, urkumusiikin sekä urkujen ja orkesterin historiaa, puhumme uruista nykymusiikissa ja tutustumme vuodenvaihteessa vihittävään uuteen soittimeen – sekä Musiikkitalon kevään 2024 ohjelmistoon!

Tervetuloa urkusyksyn avaukseen Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 7.9. klo 16.30–18.00. Keskustelua isännöi tuttuun tapaan Ville Komppa ja tilaisuus on maksuton. Lue lisää syyskaudesta 2023!

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Tervetuloa orkesterimatkalle!

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunne urkusi 7.9.2023: Toreilta kirkkoon – urkujen historiaa antiikista alkaen

Jätä kommentti