Arkisto: Tunne orkesterisi -luennot keväällä 2011

Ti 18.1. klo 16.30-18 Sinfoniaorkesteri yhteisönä

– Sinfoniaorkesterin rakenne ja syntyhistoria

Ensimmäisellä luennolla keskitytään orkesterin syntyhistoriaan sekä luodaan katsaus tämän päivän orkesterityöhön. Muusikonammatin alkutaipaletta kartoitetaan aina 1300-luvulta asti, ja tunnelmoidaanpa myös orkesterin syntysijoilla 1600-luvun Mantovan herttuan hovissa. Vieraina ovat viulisti ja Kymi Sinfonietan intendentti Riikka Luostarinen sekä Turun filharmonisen orkesterin trumpetisti sekä vanhan musiikin ja barokkitrumpetin taitaja Juhani Listooppilaineen.

Ti 15. 2. klo 16.30-18 Jousisoittimet, orkesterin sydän

– Klassismia sinfonian alkujuurilla 1700-luvulla

Helmikuussa luodaan katsaus 1700-lukuun, aikaan jolloin sinfoniaorkesteri sekä sen ohjelmistolle tyypilliset lajit, alkusoittokonsertto ja sinfonia muotoutuivat nykyisen kaltaisiksi. Barokin ja klassismin puhuvasta musiikista kertoo Helsingin barokkiorkesterin johtaja, cembalisti Aapo Häkkinen. Lisäksi luodaan katsaus jousisoittimiin ja sektiosoittamiseen Helsingin kaupunginorkesterin emerituskontrabasistin, Jorma Katramanheiluttaessa bassonjoustaan.

Ti 15. 3. klo 16.30-18 Kotimusisoinnista suuriin saleihin

– Puhaltimien ja jousisoitinten kehitys romantiikan 1800-luvulla

Maaliskuussa on vuorossa 1800-luku, sinfoniaorkesterin kulta-aika, jolloin nykyinen konserttikäytäntö muotoutui ja soitinvalikoima tarkentui nykyiselleen. Saamme kuulla myös kotimusisoinnista sekä viulun kehityksestä soittimena, oppaina viulutaiteilijat Minna Pensola jaAntti Tikkanen. Jousisoitinten lisäksi romanttiselle 1800-luvun sinfoniaorkesterille olivat tärkeitä puupuhaltimet, joita esittelee huilisti ja kapellimestari, vapaa taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Ilpo Mansnerus.

Ti 12. 4. klo 16.30-18 Valokeilassa vaski- ja lyömäsoittimet

– Modernismin monet tuulet, ekspressionismi ja impressionismi

Huhtikuussa käymme kiinni modernismin estetiikkaan. Vaikka kaikki aikakaudet ovat olleet kokijoilleen uusia, 1900-lukua on leimannut taidekäsityksen –- tai -käsityksien murros. Modernismin uusiin tuuliin, impressionismiin ja ekspressionismiin käydään erityisesti kahden soitinryhmän, vaskien ja lyömäsoittimien kautta. Niistä meille tulee kertomaan kaksi Sibelius-Akatemian lehtoria: käyrätorvisti, vaskipedagogi ja muusikon ergonomian asiantuntija Erja Joukamo-Ampuja, sekä Sinfonia Lahden lyömäsoitinten äänenjohtajakin työskentelevä Olli-Pekka Martikainen.

Ti 17. 5. klo 16.30-18 Kulttuuria konserttisalien sisällä ja takana

– Orkesterin nykyisyys ja tulevaisuus

Millaista orkesterimusiikin tekeminen on nyt, 2000-luvulla? Entäpä millaiselta näyttää tulevaisuus? Kulttuurista konserttisalien sisällä ja takana kertovat meille kapellimestaritaiteilija ja -pedagogi, akateemikko Jorma Panula, sekä säveltäjä, Sibelius-Akatemiassa tohtoriopintojaan valmisteleva Pasi Lyytikäinen.

* * *

Kevään 2010 tilaisuudet järjestetään Sibelius-Akatemian Kamarimusiikkisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9) ja niihin on vapaa pääsy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s