Tunne orkesterisi 25.4.2024: Urut orkesterissa – kumpi voittaa?

Urkureiden mukaan urut yleensä tahtovat jäädä orkesterin jalkoihin – mutta Musiikkitalon uusien urkujen kohdalla voi käydä pikemminkin toisin päin. Mitä orkesterimuusikot tuumaavat uusista uruista – ja miten urut eroavat muista kosketinsoittimista orkesterissa?

Kaija Saariahon Maan varjojen viimein soidessa Musiikkitalon uusilla uruilla Helsingin Kaupunginorkesterin tammikuun 10. päivän konsertissa liikutus sekä yleisön että esiintyjien keskuudessa oli käsinkosketeltavaa: niin upeasti soivan teoksen Saariaho oli kirjoittanut! Saariaho oli suuresti edesauttanut urkujen hankinnassa; hänen surullisesta ja liian aikaisesta poismenosta oli ehtinyt kulua vasta puoli vuotta, ja hänen olisi todellakin suonut kuulla teoksensa soivan tällä uudella instrumentilla, josta nyt oli tullut Musiikkitalon suuren salin soiva sydän.

Hannu-Ilari Lampila kirjoitti Helsingin Sanomissa 11.1. kuinka säveltäjä oli halunnut, että ”orkesterin ja urkujen välillä on hedelmällinen ja inspiroiva kumppanuus”, ja kuinka nyt, Musiikkitalolla ”syntyi kiehtova illuusio, jossa urut ja orkesteri sekoittuivat usein täysin toisiinsa.”

Musiikkitalon uudet urut ovat nyt huhtikuussa ehtineet soida jo lukuisia kertoja orkesterin kanssa, niin teoksissa solistisille uruille ja orkesterille, kuin orkesteriteoksissa joissa urut ovat mukana yhtenä orkesterin soittimista. Mitä orkesterimuusikot, Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Petri Aarnio ja kosketinsoittaja Jouko Laivuori tuumaavat uruista? Miten erilaista niiden kanssa on soittaa – verrattuna etenkin Musiikkitalon aiempiin, digitaalisiin urkuihin? Kuinka paljon sillä on vaikutusta, että sooloteoksia varten urkuri ja liikuteltava soittopöytä tuodaan orkesterin eteen tai keskelle, eikä urkuja soitetakaan kiinteästä soittopöydästä kaukaa orkesterin yläpuolelta? Ja miten urut orkesterisoittimena ylipäätään eroavat muista kosketinsoittimista?

Tervetuloa jälleen kuuntelemaan keskustelua ja osallistumaan siihen Musiikkitalon Paavo-harjoitussaliin torstaina 25.4. klo 16.30–18! Keskustelua isännöi tuttuun tapaan muusikko, pedagogi ja toimittaja Ville Komppa, ja tilaisuus on maksuton.

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE!-yleisötyöohjelmaa.

Musiikkitalo, Paavo-harjoitussali, Mannerheimintie 13 a (pohjakerros)

VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Hanna Paananen
Puh. 050 4568145

Tervetuloa orkesterimatkalle!

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Jätä kommentti